Odbor za ljudska prava Vranje – SOS Telefon Vranje I SOS kutak za devojke danas obeležili su 30. Jul – Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima.

Uličnom akcijom i podelom edukativnih letaka  građane su detaljno informisali o problemu i oblicima trgovine ljudima, kako prepoznati, kako se zaštiti i kome se obratiti za pomoć.

Tom prilikom ukazali su na problem trgovine ljudima kao ozbiljnu društvenu pretnju i teško krivično delo, koje ugrožava osnovna ljudska prava, pravo na život, pravo na izbor, pravo na slobodu kretanja.

Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija 30. jul je ustanovljen kao Svetski dan borbe protiv trgovine ljudimau cilju skretanja pažnje globalne javnosti na sveprisutnost ovog problema.

Po podacima ASTRE www.astra.rs (nevladina organizacija koja  skoro 20 godina organizuje različite programe I  oblike prevencije, pomoći potencijalnim I žrtvama trgovine ljudima),  sada oko 80% identifikovanih žrtava u Srbiji čine žene i deca sa ovih prostora, dok su ranije to mahom bile strane državljanke. Najzastupljeniji je vid eksploatacije je seksualna eksploatacija, dok smo poslednjih godina svedoci i ubrzanog rasta radne eksploatacije. Posebno je alarmantna činjenica da procenat zastupljenosti maloletnika/ca u ukupnom broju identifikovanih žrtava iz godine u godinu raste i trenutno iznosi oko 40% od ukupnog broja svih žrtava. Starosna granica dece uvučene u lanac trgovine ljudima sve je niža, pa je sa 15‒16 godina pala na 12‒13.

Prema podacima Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima, u periodu januar – jun 2019. godine u Srbiji je identifikovano ukupno 19 žrtava trgovine ljudima. U ovom periodu bilo je ukupno 57 prijava za identifikaciju.

TK

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

VREMENSKA PROGNOZA

PRATITE NAS

PRIJAVA

KURSNA LISTA

NEWSLETTER

Prijavite se za primanje vesti sa našeg sajta na Vaš e-mail

TV INFO PULS VRANJE

UL: Marička 20,17501 Vranje
EMAIL: tvinfopuls@gmail.com
TEL: 017/ 405-240