Pre 20 godina NATO bombarderi po prvi put gađali su brdo Pljačkovica iznad Vranja, koje je bilo „legitimna“ meta s obzirom da su tu bili postavljeni repetitori televizijskih i radio stanica.

Avio bombe pale su na svega nekoliko stotina metara od poslednjih kuća u Vranju. U danima koji su usledili Pljačkovica je još četiri puta bila gađana, a pretposlednji put i municijom sa osiromašenim uranijumom.

Snimci bombardovanja Pljačkovice gotovo su neizostavni detalji svakog priloga ili dokumentarnog fima kada se govori o agresiji NATO na SRJ. Takođe, njihova vrednost je utoliko postala veća, kada se saznalo da je Pljačkovica gađana osiromašenim uranijumom. Na njima se vide oblaci prašine, dima, zemlje i kamenja, koje je vetar razvejao po Vranju i okolini. 

Čestice uranijuma su, pretpostavlja se, dospele u lanac ishrane, te 20 godina posle Vranje i Pčinjski oklrug prednjače po broju maligniteta u čitavoj Srbiji.FDanica Grujičić, naš čuveni neurohirurg zajedno sa svojim timom ranije je govorila o tome kako su sakupili najmanje deset očiglednih dokaza da je NATO tokom bombardovanja 1999. osiromašenim uranijumom trajno ugrozio zdravlje građana Srbije.

Jedna od tih tačaka tiče se upravo brda Pljačkovica. Tamo piše:

Sedam od osam radnika vodovoda u Vranju umrlo je do danas od raka, pošto je posle bombardovanja radilo na brdu Pljačkovica, koje je gađano osiromašenim uranijumom. Osmi radnik se leči od raka.

Inače, u avetinjsko selo Pljačkovicu iznad Vranja, gde je tokom bombardovanja 1999. NATO sručio gotovo 2.000 projektila, skoro dve decenije niko ne dolazi. Urušene kuće zarasle su u korov, a kilometrima okolo nema života.

Posle bombardovanja Pljačkovice izmereno je zračenje od čak 236.000 bekerela po kilogramu. Reč je o jonizujućem zračenju 8.000 puta većem od dozvoljenog. To je i razlog zbog čega meštani veruju zašto je broj obolelih od karcinoma u ovom kraju povećan 12 puta.

Izvor: Alo

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

VREMENSKA PROGNOZA

PRATITE NAS

PRIJAVA

KURSNA LISTA

NEWSLETTER

Prijavite se za primanje vesti sa našeg sajta na Vaš e-mail

TV INFO PULS VRANJE

UL: Marička 20,17501 Vranje
EMAIL: tvinfopuls@gmail.com
TEL: 017/ 405-240