Kompanija Nektar (Nectar), proizvođač voćnih sokova, otvorila je u Vladičinom Hanu organsku plantažu jabuka koja će biti najveća u Srbiji.

"Danas s ponosom otvaramo najveće plantaže organskih jabuka u Srbiji na 45 hektara, a plan je da u naredne četiri godine zasadimo svih 114 hektara. Očekujemo da već u prvoj godini prinos bude čak 500 tona najboljih sorti organskih jabuka", rekao je generalni direktor Nektar grupe Mihailo Janković.

Oprema i sadnice su koštali 200.000 evra, a u naredne četiri godine biće investirano ukupno pola milijarde evra. 

"Naše organske jabuke koristiće se za proizvodnju organske dečije hrane brenda Frutek, proizvodnju Life organskih sokova, i prvih na tržištu organskih ceđenih sokova", rekao je Janković. 

Dodao je da će ove godine biti angažovano više od 100 ljudi iz tog kraja za berbu organske jabuke.

"Do sada smo u Vladičinom Hanu uložili više od 15 miliona evra jer želimo da, zajedno s državom i lokalnom samoupravom revitalizujemo ovaj kraj", istakao je Janković.

Cilj je podstaći mlade poljoprivednike da se vrate na selo, a drugima pomoći tako što će imati siguran otkup u Vladičinom Hanu i okolini gde je i najveća fabrika Nektara za preradu voća i povrća.

Otvaranju plantaže je prisustvovao i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež koji je ocenio da Nektar time doprinosi razvoju i promociji organske proizvodnje, bolјem korišćenju velikih proizvodnih i izvoznih potencijala i stvaranju uslova za ekonomski rast i zapošljavanje na jugu Srbije.

"Privredna komora Srbije je inicirala i u komunikaciji sa nadležnim državnim institucijama posvećeno radi na rešavanju ključnih pitanja za razvoj domaće organske proizvodnje i tržišta organskih proizvoda, kao što su harmonizacija propisa sa međunarodnim standardima, registracija preparata za najsavremeniju zaštitu bilja i semena i usklađivanje podsticajnih mera sa realnim potrebama proizvođača", rekao je Čadež.

Državni sekretar Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Velimir Stanojević je kazao da je organska proizvodnja dugoročni strateški cilj tog ministarstva i velika šansa za jug Srbije i male proizvođače.

"Nektar je porodična kompanija posvećena zemlji iz koje je potekla, koja nudi siguran otkup voća pogotovu u ovom kraju gde se nalazi fabrika. Ovakav potez je odličan put koji vodi daljem razvoju poljoprivrede u ovom kraju", rekao je Stanojević.

Za 20 godina kompanija Nektar je ostvarila više od milijardu evra bruto dodate vrednosti u Srbiji, obezbedila 5.500 radnih mesta, izgradila 30 brendova i sa 22 odsto tržišnog učešća lider je na regionalnom tržištu sokova. Ta kompanija ima šest fabrika u Srbiji, Severnoj Makedoniji i Sloveniji, a u sastavu Nektar grupe posluju i Heba i Fruktal (Fructal).

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

VREMENSKA PROGNOZA

PRATITE NAS

PRIJAVA

KURSNA LISTA

NEWSLETTER

Prijavite se za primanje vesti sa našeg sajta na Vaš e-mail

TV INFO PULS VRANJE

UL: Marička 20,17501 Vranje
EMAIL: tvinfopuls@gmail.com
TEL: 017/ 405-240