Đaci OŠ „Svetozar Marković“ iz Vranja posetili su danas Kancelariju za informacione tehnologije i elektronsku upravu, a direktor Kancelarije Mihailo Jovanović održao im je tom prilikom čas informatike i upoznao ih sa poslovima koje obavlja ta kancelarija.

Približno pedeset đaka od 3. do 8. razreda, među kojima su i učenici nagrađivani na mnogobrojnim republičkim takmičenjima iz nauke i tehnologije, imali su priliku da posete i državni Data centar, upoznaju se sa programiranjem i razvojem aplikacija, kao i sa informacionom bezbednošću.

Svedoci smo četvrte industrijske revolucije i svesni smo šanse da sa njom možemo da nadoknadimo zaostalo i uhvatimo korak sa razvijenim zemljama. Ova tehnološka revolucija fundamentalno menja naše živote i način razmišljanja, neminovna je i nezaustavljiva, poručio je tom prilikom Jovanović.

On je ocenio da kao društvo, ali i kao odgovorna javna uprava koja je u službi svojih građana, ovu priliku ne možemo da propustimo.

Drago mi je što sam danas nakratko postao profesor informatike i pokušao da učenicima na zanimljiv način približim sve ono čime se Kancelarija za IT i eUpravu bavi od svog osnivanja, istakao je Jovanović.

Koliko su oni danas naučili od nas, mogu sa sigurnošću da kažem da smo i mi podjednako naučili od njih. Važno je da svet gledamo njihovim očima, da se razvijamo u pravcu koji će oni nastaviti da prate i dalje grade, poručio je direktor Kancelarije.

Osnovna škola „Svetozar Marković“ iz Vranja posvećena je korišćenju savremenih tehnologija u nastavnim i vannastavnim aktivnostima.

Ekipa učenika 8. razreda, koju čine Mateja Janjić, Petar Mitić i Ivan Veličković, osvojila je prvo mesto u takmičenju „Bitka za znanje“.

Bogdan Stefanović, učenik 8. razreda, državni je prvak iz istorije i treći je u Srbiji iz srpskog jezika, a Lazar Kostić, učenik 7. razreda, osvojio je prvu nagradu na nedavnom republičkom takmičenju iz Tehnike i tehnologije, dok je učenica 5. razreda Ljiljana Anđelković osvojila drugu nagradu.

Direktorka Osnovne škole „Svetozar Marković“ Tijana Đokić istakla je da ta škola, kao jedna od škola obuhvaćenih projektom „2.000 digitalnih učionica“, nastavu realizuje uz korišćenje digitalnih udžbenika i digitalnih obrazovnih sadržaja i nalazi se na listi 500 škola koje će u školskoj 2019/2020. godini nastavu izvoditi u digitalnim kabinetima.

Uvođenjem savremenih tehnologija đaci su svakako više motivisani na časovima, znanje se bolje prenosi, uče se timskom duhu i kreativnosti. Jednostavno, učenje je postalo zabavno i lakše, naglasila je Đokić.

Poseta đaka realizovana je uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

VREMENSKA PROGNOZA

PRATITE NAS

PRIJAVA

KURSNA LISTA

NEWSLETTER

Prijavite se za primanje vesti sa našeg sajta na Vaš e-mail

TV INFO PULS VRANJE

UL: Marička 20,17501 Vranje
EMAIL: tvinfopuls@gmail.com
TEL: 017/ 405-240